Výroba

V posledných rokoch sme sa začali zaoberať výrobou tekvicového oleja a tekvicového pesta. Keď sme zistil koľko stoja u nás oleje tohto druhu a akú kvalitu poskytujú, rozhodol som sa ísť inou cestou ako všetci ostatní. Nie cestou kvantity, ale kvality.

Tekvicový olej vyrábame dvakrát ročne v prenajatej olejárni v Slovinsku. Je čisto 100% a zodpovedá kvalite domáceho oleja, v ktorom je možno rozoznať špecifickú chuť. Narozdiel od olejov vyrábaných pre veľkoobchody – masovo. Olej je testovaný slovenskou firmou Eurofins a je zdravotne nezávadný, k čomu bol vystavený aj certifikát. Taktiež sme výrobcom tekvicového pesta, ktoré je u nás zatiaľ nezvyčajný, ale o to zaujímavejší produkt.

Tekvicový olej je produktom z tekvicových semien, ktorý sa lisuje za studena. Použitie tekvicového oleja je rôznorodé.

Výroba tekvicového oleja

Vysušené tekvicové jadierka, zbavené všetkých nečistôt (zvyškov tekvice, lístia, kameňov) sa pomelú. Následne sa pridá voda a soľ v správnom pomere, čo napomôže k prasknutiu bunkovej membrány, z ktorej sa vylučuje tekvicový olej. Pripravená zmes sa za stáleho miešania praží pri teplote 60°C (max. 70°C), kde sa voda znovu odparí. Keď začne hmota voňať po orechoch, treba praženie zastaviť. Hmota sa po odstavení lisuje v špeciálnych lisoch, kde vzniká už finálny produkt – tekvicový olej. Olej sa nechá 2-3 týždne odstáť, aby sa usadili pekné zvyšky. Následne je plnený do fliaš. Pri výrobe tekvicového oleja vzniká aj vedľajší produkt, tzv. tekvicové koláče, ktoré sú veľmi výživné a používajú sa ako krmivo pre zvieratá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>