17. apríl 2016

Ako sa spozná kvalitný tekvicový olej?

IMG_0386

Žijeme vo svete klamstiev, šetrenia, falzifikátov, riedenia a tekvicový olej nie je výnimkou. Ako teda spoznáme kvalitný tekvicový olej?

Chuť

Chuť je prvou a najspoľahlivejšou metódou ako spoznať pravý tekvicový olej. Musí mať príjemnú orechovú príchuť. Je veľmi dôležité, aby tekvicové jadierka boli vysoko kvalitné. Tekvicový olej sa získava tak, že očistené jadierka sa zahrejú na teplotu 50-60 °C, kedy stratia takmer všetku vodu. Jadierka sa nahrubo pomelú a pridá sa trocha vody a soli. Následne sa kaša praží pri teplote 60°C (max. 70°C) a voda sa znovu odparí. Praženie ja kľúčová vec, ktorá rozhoduje o chuti a kvalite tekvicového oleja. Keď začne hmota voňať po orechoch, treba zastaviť praženie. Táto hmota sa po odstavení lisuje. Teplota pri lisovaní nesmie prekročiť 60°C. Lisovanie do 60°C je stále považované za lisovanie za studena. Je to teplota, pri ktorej nie je ešte potrebné pridávať organické rozpúšťadlá. Skutočne za studena lisované oleje sú výhradne olivové (čo sa teploty týka).

Farba

Dávajte pozor na farbu tekvicových olejov. 100% neriedený olej musí mať tmavo zelenú farbu. Často môže farba isť až do tmavo červenej.

Skupenstvo

Keď kvapneme na tanier kvalitný tekvicový olej, kvapka zostane súdržná vďaka jej hustote. Nemala by sa rozliať po celom tanieri. Ak sa rozleje, vieme, že tekvicový olej bol zriedený s inými olejmi. Najčastejšie sa na riedenie používa slnečnicový. Pri olejoch lisovaných za studena sa to nemôže stať.

Cena

Kvalita sa samozrejme odzrkadluje aj na cene. Oleje lisované za studena sú drahšie ako ostatné, pretože je vyššia spotreba jadierok. A vedzte, že oleje ,,100% bio za studena lisované“, ktoré ponúkajú v obchodoch pod 5€ /250ml, nie sú až také 100%, ako píšu.

Tekvicový olej chemické zloženie

Tekvicový olej patrí k veľmi zdravým a výnimočným druhom olejov (a celkovo aj potravín) pre človeka. Obsahuje fytosteroly, látky, ktoré sa používajú ako doplnok stravy. Ich najbohatším zdrojom sú práve rastlinné oleje. Fytosteroly z tekvicového oleja pomáhajú pri problémoch s prostatou, močovým mechúrom a zápalom močových ciest. Samozrejme však nenahrádzajú potrebné lieky.

Tekvicový olej obsahuje aj látku cucurbitacin, vzácne aminokyseliny, ktoré taktiež pomáhajú pri problémoch s prostatou. Obsahuje omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú pre trávení a pri problémoch s výškou hladiny cholesterolu.

V tekvicovom oleji je aj veľmi ojedinelá kyselina linolová, ktorú telo nedokáže samo vyrábať a pri potrebe ju môže získať iba z potravy. Táto kyselina je potrebná na produkovanie hormónu, ktorý má vplyv rast buniek. V praxi to znamená, že pomáha pri vypadávaní vlasov, suchej pokožke, odlupovaniu nechtov, pomalom hojení rán a pod.

Vo všeobecnosti platí, že tekvicový olej je veľmi bohatý na minerály a vitamíny. Medzi nimi je aj vitamín E, ktorý má nespočetne veľa pozitívnych účinkov: spomaľuje proces starnutia, ochraňuje steny ciev, má vplyv na hormonálnu rovnováhu, svalovú aktivitu a zásobovanie kyslíkom, čo spôsobuje lepšie prekrvenie organizmu. Vitamín E tiež aktivuje mozgové bunky, udržuje ich v kondícii a tým predlžuje proces učenia a zlepšuje pamäť. Nezabudnime na vitamín B, ktorý zabraňuje tvorbe akné, nečistej pleti, masteniu vlasov, čiže udržuje mladícky vzhľad. Vitamín A, ktorý obsahuje tekvicový olej má pozitívne účinky na zrakové ústrojenstvo. Všetky vitamíny sa tiež správajú ako účinný antioxidant. To znamená, že viažu voľné radikály, a tak zmenšujú riziko rakoviny.

Dôležité minerály, ktoré sa nachádzajú v tekvicovom oleji sú selén – chráni bunky, fosfor, zinok, mangán a draslík. Keď organizmus trpí nedostatkom minerálov, prejavuje sa to krehkými nechtami, vypadávaním a nadmerným mastením vlasov, únavou, nedostatkom spánku, stareckou kožou, nervozitou, depresiami a nedostatkom sexuálnej túžby.

Teraz viete, že pravidelnou konzumáciou tekvicového oleja môžete pomôcť predísť týmto ochoreniam a problémom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>